Profilkläder

Arbetar ni mot kunder där det är viktigt för dem att snabbt se vilka som arbetar där, exempelvis i butik, restaurang eller de som gör hembesök? Då är profilkläder utmärkt att använda som arbetskläder. De anställda blir då enhetliga och ni kan trycka er logga eller varumärke så att kunderna lätt kan se vilka som arbetar där. Att ha profilkläder som arbetskläder uppskattas ofta av de anställda då de får snygga kläder och slipper slita på sina privata kläder.

Trycka logga på profilkläder

Beroende på hur era profilkläder ska användas kan ni anpassa trycket av er logga. Är tanken att dessa profilkläder ska fungera som arbetskläder kanske det är viktigare att er logga syns tydligt än att det är moderiktigt. Kunderna behöver snabbt kunna identifiera vilka personer som hör till företaget om de behöver be om hjälp eller tillkalla uppmärksamhet för att beställa. Tänk även på att de anställda ska ha samma färger på sina kläder för att ytterligare stärka samhörigheten samt uppfylla kravet för att de ska bli avdragsgilla. Ni kan däremot använda olika färger om ni vill skilja på olika befattningar, exempelvis kassapersonal och managers.

Förutom att trycka logga på sina profilkläder kan man även trycka något annat man vill framföra, exempelvis ”Fråga gärna mig” på baksidan av tröjan på de som arbetar i en butik.  Du kan även trycka upp namn på allas tröjor om ni vill ha en personligare framtoning. Nackdelen med det är att ni måste trycka upp nya plagg när ni nyanställer i stället för att ha ett lager av plagg i olika storlekar som kan användas direkt. Att ha ett lager med kläder kan även vara bra så att de anställda kan ta en ny tröja om den andra råkar gå sönder eller de spiller ner sig under arbetsdagen och behöver byta.

Är profilkläder avdragsgillt?

Om man köper in profilkläder som arbetskläder till sina anställda är dessa skattefria om de uppnår följande krav:

  • utgöra arbetskläder, dvs. de tillhandahålls för att användas i tjänsten och
  • vara obligatoriska att använda i tjänsten för den anställda och
  • vara avpassade för tjänsten, dvs. plaggen bör vara enhetliga för viss personal eller ha någon annan särskild egenskap och
  • vara försedda med arbetsgivarens namn eller logotyp så att de märkbart avviker från vanliga plagg.

Det är även viktigt att ni som företag köper in kläderna och inte ger ersättning till den anställde för kläder som denne har köpt in för att det ska bli avdragsgillt. Ni kan läsa mer om detta hos skatteverket.